Escalada in Romania: trasee de escalada, echipament de munte, tehnici de escalada, concursuri de escalada

Muntii… stanci inalte si abrupte, peisaj salbatic, libertate…. si multa adenalina! Ingredientele necesare oricarui amator sau profesionist in escalada. Departe de atmosfera poluata a oraselor, in mijlocul naturii, puteti practica un sport accesibil la aproape orice varsta. Daca doriti performanta sau deja ati participat la concursurile de escalada, stiti exact ce aveti de facut, insa daca doar ati vrea sa experimentati ceva deosebit si sa va puneti la incercare forta fizica si echilibrul psihic, alegeti un traseu de escalada!

Unde se poate face escalada in Romania?

De regula, escalada se practica in masivele calcaroase din tara: in Bucegi, Rarau, Hasmas, Piatra Craiului, Postavaru, Buila-Vanturarita, Retezat, Mehedinti, Trascau, Ceahlau si in general in cheiurile si vaile abrupte ale raurilor de munte. Aspectul stancilor de calcar si dolomit este spectaculos, peretii impresioneaza adesea prin verticalitate si prin multimea denivelarilor si iesiturilor de stanca. Calcarul este o roca in care apa a sapat mai usor in timp, drept urmare s-au format asperitati si cavitati care pot folosi ca prize pentru cataratori.

Amatori sau profesionisti: este obligatoriu echipamentul de munte specific escaladei, dar si cunoasterea tehnicilor de escalada

Un profesionist priveste dintr-o alta perspectiva peretele de stanca din fata, care asteapta sa fie escaladat. El vede deja un traseu imaginar, isi imagineaza pozitiile membrelor, realizeaza gradul de dificultate, isi ia de la inceput puncte generale de reper, dupa care, odata aflat pe traseu, va improviza in functie de situatia respectiva. Cu atat mai mult un amator va trebui sa urmeze obligatoriu cateva lectii cu un instructor experimentat. Tehnicile de escalada sunt vitale, insusirea corecta a lor va poate salva viata. In plus, un bun echipament de escalada reduce riscurile la minim. Un catarator trebuie sa aiba urmatorul echipament: coarda dinamica, ham, cordelina, conectori, dispozitive pentru fixarea in perete, casca, incaltari adaptate, haine de protectie. Pe langa toate astea, nu trebuie sa lipseasca trusa de prim ajutor, lanterna frontala, hrana si apa reduse la minimum, in functie evident de traseul strabatut. Nu trebuie bineinteles uitata strategia de urcare dar mai ales de coborare.

Concursuri de escalada in Romania

In tara se organizeaza frecvent asemenea concursuri, pornind de la cele initiate de catre federatia romana de alpinism si escalada, pana la cele locale, la initiativa cluburilor montane in toate regiunile tarii. In cadrul acestor concursuri de escalada, participantii sunt cei care isi leaga intre ele anumite traseuri, marcandu-le cu pitoane, care raman ancorate in stanca. Anul acesta s-a organizat Campionatul Roman de Escalada editia a III-a, cu ultima etapa la Sibiu in decembrie, insa nu pe un perete de stanca din munti, ci pe un panou din incinta salii de sport a MApN.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.