Cum functioneaza procesul de sudare?

invertor-stern-WM-180INVL-megaokazie-ro

Blocuri, masini, rachete, electrocasnice, nimic nu ar putea exista fara sudare. Sudarea este, in esenta, pur si simplu un mod de unire a doua bucati de metal. Desi exista si alte modalitati de a lipi metalele: nituire, brazare etc., sudarea este principala alegere, datorita puterii, eficientei si versatilitatii procesului.

Exista foarte multe metode de sudare. O metoda consta in folosirea caldurii pentru a topi si lipi doua bucati metalice, adaugand, de obicei, un “metal de adaos” pentru a actiona ca agent de legare. Alta metoda se bazeaza pe presiune pentru a lega metalele impreuna, altele folosesc si presiunea si caldura.

Procedee de sudare

Majoritatea proceselor de sudare din ziua de azi se incadreaza in una din cele doua mari categorii: sudarea cu arc electric si sudarea cu flacara (torta).

  1. Sudarea cu arc

Sudarea cu arc foloseste un arc electric pentru topirea materialelor de lucru, precum si a materialului de umplutura (tija de sudare) folosit pentru imbinari. Sudarea cu arc presupune atasarea unui fir de impamantare pe materialul de sudura sau pe suprafata metalica. Un alt fir (electrod) este plasat pe materialul care urmeaza a fi sudat. Odata ce acesta este indepartat de material, se genereaza un arc electric care topeste materialul de umplutura, facand imbinarea posibila.

Pentru acest proces este nevoie de un echilibru bun si o atentie buna pentru detalii. Pentru a crea suduri puternice, sudorul trebuie sa umple, foarte bine si in timp util, imbinarea.

  1. Sudarea cu flacara

Sudarea cu flacara este o alta metoda foarte populara de sudura. Acest procedeu foloseste de obicei o torta oxiacetilenica pentru a topi si suda materialele. Sudorul controleaza torta si tija simultan, oferindu-i, astfel, un control bun asupra sudurii. La nivel industrial, acest tip de sudura este intalnit mai rar, insa, este folosit foarte frecvent pentru reparatii si intretineri.

 Verificarea sudurii

Odata ce sudura a fost efectuata, poti verifica calitatea ei in mai multe moduri. Se poate face prin urmarirea cu atentie a sudurii, pentru a observa daca exista crapaturi, fisuri sau incluziuni. Sudorii pot inspecta, de asemnea, munca lor, folosind particule magnetice, testarea cu ultrasunete, cu raze X, prin presiune, etc. Controlul distructiv este o metoda foarte des intalnita de examinare a calitatii sudurii. Indiferent de metoda, asigurate ca sudurile sunt puternice si durabile.

 

Ai nevoie de un aparat de sudura performant, eficient si ieftin? Ymart iti recomanda aparatele de sudura Stern! Ideale pentru o sudura perfecta, aparatele de sudura Stern poate fi folosite atat de catre profesionisti, cat si de catre amatori. Pe Ymart.ro gasesti aparate de sudura ieftine, la un raport calitate/pret excelent !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.