(P) Ce trebuie sa stii atunci cand cumperi o furca pentru bicicleta?

Furca 1

Furcile de bicicleta sunt o componenta de baza din cadrul suspensiei unei biciclete, din acest motiv, trebuie sa fim foarte atenti atunci cand vrem sa achizitionam una. In functie de: abilitatea de preluare a socurilor, rapiditatea de a raspunde efortului, greutate si pret, pe piata, vei gasi o varietate foarte mare de furci pentru biciclete.

Iti prezentam, mai jos, cateva aspecte importante, de care sa tii cont, atunci cand cumperi o furca pentru bicicleta ta.

Materialul. Alegerea materialului din care este fabricata furca se face in functie de: stilul de mers, de greutatea biciclistului si de spiritul de aventura al acestuia.

  • Aluminiul – Acest material a ajuns sa fie, de-a lungul timpului, din ce in ce mai ieftin si mai raspandit in industria producatoare de biciclete. Este un material usor, dar puternic si stabil. Ajutat de un design potrivit, poate oferi rezistenta sporita si o foarte buna manevrabilitate.
  • Titan – Este un material mai usor decat otelul dar la fel de rezistent, desi este mai scump. Are proprietatea de a fi flexibil, dar in acelasi timp mentinandu-si forma.
  • Fibra de carbon – Un material ce poate fi in acelasi timp foarte usor si foarte dur, insa motivul pentru care nu toate bicicletele folosesc acest material, este ca are tendinta de a fi casant.

Anatomia unei furci.

  • Coroana – Majoritatea furcilor bicicletelor au o singura coroana si doua brate. Bicicletele pentru downhill, destinate calatoriilor pe distante mai mari, de obicei, au furci cu coroana dubla. Materialele variaza, unele coroane avand interiorul gol, pentru o performanta mai ridicata.
  • Tubul de viraj – Acesta este tubul din partea superioara a furcii. Majoritatea sunt fabricate din aliaj, otel sau din fibra de carbon.
  • Axul – Furcile cu ax de 15mm sau 20mm sunt din ce in ce mai intalnite, deoarece ofera rezistenta crescuta si mai multa acuratete la viraje, in comparatie cu cele obisnuite.
  • Bratele – Bratele telescopice reprezinta structura mobila a unei furci. Acestea sunt unite la capatul superior pentru a evita miscarea lor independenta. Bratele superioare au evoluat sesizabil, de-a lungul ultimilor ani, in special la bicicletele destinate distantelor lungi.

Forta si greutate. Trebuie sa ne gandim, in primul rand, la cat de multa forta este de fapt necesara; altfel, vei purta o greutate in plus, fara a avea o utilitate concreta. Spre exemplu: furcile usoare vor fi mai indicate pentru traseele cross-country. Echilibrul este foarte important, asa ca recomandarile fabricantului trebuiesc urmarite cu atentie.

 Pretul. Desi pretul furcilor din aluminiu si titan au mai scazut, otelul ramane cel mai ieftin metal folosit in fabricarea lor. Dar, de vreme ce majoritatea ciclistilor prefera biciclete mai usoare, fabricantii creeaza biciclete cu furci din aluminiu sau fibra de carbon, care sa fie accesibile ca pret.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.