Sighisoara – oras medieval

Sighisoara este un oras medieval situat in judetul Mures, Transilvania. Este un veritabil oras-muzeu fiind declarat in 1999 monument protejat de UNESCO. Cetatea medievala din Sighisoara este una dintre singurele cetati locuite din sud-estul Europei si impreuna cu Biserica din Deal si Casa Vlad Dracul reprezinta importante obiective turistice din Ardeal. Numita Perla Transilvaniei, Sighisoara este considerata una din bogatiile Ardealului si cea mai frumoasa cetate locuita din Europa.

Din anul 1999 Sighisoara este prezenta pe lista monumentelor protejate ale organizatiei World Heritage Cities. Orasul Sighisoara este constructia unor colonisti germani (sasii) adusi in Transilvania pentru a pazi vechile frontiere ale regatului maghiar.

Centrul istoric al orasului medieval Sighisoara este foarte bine mentinut, iar turnurile de aparare si casele medievale vechi de atatea secole reprezinta obiective turistice care atrag in fiecare an foarte multi vizitatori, atat romani cat si straini. Acest oras medieval are o imagine aparte si datorita faptului ca aici au convietuit romani, maghiari, sasi si alte nationalitati care s-au inteles si s-au ajutat reciproc.

Principalul punct de atractie al orasului Sighisoara este cetatea medievala, construita cu ansambluri arhitecturale in stil gotic rural, dar si in stil renascentist si baroc, fiind localizata pe actualul Deal al Cetatii. Cetatea medievala adaposteste numeroase turnuri, bastioane, biserici si case de locuit care s-au pastrat foarte bine pana in zilele noastre.

Majoritatea caselor de locuit din cetatea medievala au cel putin 300 de ani vechime fiind considerate monumente istorice. Tot in cetate se gasesc doar 3 dintre cele 9 biserici functionale din secolele XIV-XVIII: Biserica Manastirii, Biserica din Deal si Biserica „Leprosilor”. In Biserica din Deal si Biserica Manastirii se organizeaza in fiecare duminica concerte de orga. Biserica din Deal a fost construita in perioada 1345-1525 si sub ea se afla o cripta cu morminte din secolul XVI-XVIII.

O alta constructie deosebita este Scara Scolarilor care face legatura cu liceul si Biserica din Deal. Acest drum este folosit in special iarna.

Cetatea medievala din Sighisoara mai adaposteste si o serie de turnuri impresionante: Turnul cu Ceas care este principalul punct de intrare in cetate si care adaposteste in prezent Muzeul de Istorie al orasului, Turnul Cositorarilor, Turnul Macelarilor, Turnul Cizmarilor, Turnul Croitorilor, Turnul Cojocarilor, Turnul Fierarilor, Turnul Franghierilor si Turnul Tabacarilor.

Pe langa aceste tunuri exceptionale, in cetatea medievala mai puteti vizita si Casa Venetiana, Casa cu Cerb, Casa de pe Stanca, Casa cu Sindrila si Casa Vlad Dracul.

Casa Vlad Dracul se afla in Piata Turnului Sfatului si aici se presupune ca s-a nascut Vlad Tepes numit si Dracula. In prezent in Casa Vlad Dracul functioneaza un bar si un restaurant.

Orasul medieval Sighisoara organizeaza in fiecare an mai multe festivaluri dintre care cele mai cunoscute sunt: Festivalul Sighisoara Medievala, Festivalul de Muzica Academica, Festivalul ProEtnica, Festivalul Fanfarelor.

Fotografii Sighisoara Iarna

 foto sighisoara

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.