Delta Dunarii

Sute de canale acoperite de salcii, stufaris, nuferi, barci cu miros de peste si mii de pasari calatoare: Delta Dunarii impregneaza in cel ce o viziteaza o impresie de neuitat. Poate fi sentimentul coplesitor al superioritatii naturii, dorinta de a prelungi la infinit existenta sa sau pur si simplu indepartarea de civilizatie si intrarea pe un teritoriu necunoscut si, uneori, inca inaccesibil. Care este lucrul ce face ca Delta sa insemne atat de mult?

Rezervatia Biosferei si bogatiile ei

Exceptandu-i pe localnici, care sunt obisnuiti cu toate tainele si capriciile Dunarii si ale Deltei, turistul care ajunge prima data in zona cea mai verde si cea mai noua din tot teritoriul Romaniei trebuie sa se conformeze si sa se adapteze rapid la cerintele ei. Declarata rezervatie a biosferei in 1990, Delta Dunarii se afla in permanenta schimbare. Solul este reinnoit permanent datorita aluviunilor depuse in fiecare an de Dunare. Speciile permanente sau migratoare, care isi fac din Delta o casa timp de cateva luni, evolueaza, apar si chiar dispar din peisaj, in functie de schimbarile naturale, insa cel mai adesea din cauza influentelor umane care interfereaza cu buna desfasurare a vietii in Delta. Mai nou, in Delta Dunarii au inceput sa se construiasca locuri de agrement pentru turisti si pentru iubitorii de natura. Puterea vaselor care traverseaza canalele a evoluat in timp: barcile simple cu lopeti, manuite de pescarii lipoveni, nu mai sunt singurele care-si fac loc pe canalele inguste. Salupele si barcile cu motor sunt mai rapide si la fel de indicate pentru pescuit in zonele lacurilor si baltilor din Delta.

Pentru amatorii de biodiversitate si nu numai, Delta Dunarii uimeste prin multimea de specii de pasari, autohtone sau migratoare, care cuibaresc si petrec sezonul cald in zona. Faima Deltei sunt pelicanii, din ce in ce mai putini la numar, egretele (in special egreta mica, pasare migratoare, care uneori ramane si iarna in regiune), speciile de rate si gaste (in special gasca cu gat rosu, care reprezinta in Delta Dunarii 50% din populatia mondiala a acestei specii), cormoranii (60% din populatia mondiala de cormoran pitic traieste in Delta Dunarii), cufundarii, lisitele, dar si pasarile care traiesc pe uscat (potarnichea, prepelita, pasarea ogorului – propusa pentru ocrotire prin lege). Exista si pasari rapitoare, cum ar fi soimul dunarean sau acvila mica. Toate aceste specii sunt protejate de lege. Daca pasarile reprezinta bogatia din vazduh, speciile de pesti sunt bogatia apelor. Dunarea aduna in zona Deltei numeroase specii de pesti, dintre care multe se afla pe cale de disparitie din cauza braconajului (sturionii sunt cei mai amenintati). Cele mai cunoscute specii de pesti sunt somnul, stiuca, platica, linul, bibanul, crapul, salaul, rosioara. Nu lipsesc nici animalele terestre si mamiferele, mai ales in zona grindurilor Letea si Caraorman, pe bratul Chilia. Fauna este reprezentata de cerb, caprior, mistreti, lupi, cainele enot, bursuc, vulpe, bizam. Bizamul a fost introduc recent si s-a adaptat foarte bine conditiilor, la fel si cainele enot (inrudit cu bursucul, este amenintat de atacurile lupilor si ale cainilor vagabonzi, deoarece nu poate alerga repede). Una din cele mai spectaculoase trasaturi ale Deltei Dunarii este prezenta litoralului Marii Negre, pentru cei care doresc sa se afle deopotriva in Delta si la mare, si mai ales zonele in care bratele Dunarii se varsa in mare – lucru greu de imaginat, dar care merita experimentat.
Cazarea si pescuitul in Delta Dunarii

In paralel cu incercarile de a mentine patrimoniul natural al Dunarii si Deltei, unitatile de cazare in Delta Dunarii cresc din ce in ce mai mult, insa nu peste tot se ajunge la un confort extrem, in special datorita lipsei legaturilor pe uscat si a apei potabile in unele zone. Exista insa hoteluri si pensiuni potrivite pentru orice gusturi, la fel cum exista posibilitatea cazarii la localnici sau cu cortul. Pentru a gasi cazare in Delta Dunarii este bine sa se detina informatii exacte cu privire la conditiile oferite si mai ales la posibilitatea procurarii alimentelor sau a altor obiecte trebuincioase. Pentru cei care au nevoie de magazine in apropiere, cele mai indicate locatii sunt Sulina, Sfantul Gheorghe, Portita, dar si localitatile Crisan, Mila 23, Jurilovca si, in general, orice sat cu un numar mai ridicat de locuitori. Pentru cei care vor sa petreaca o vacanta departe de civilizatie, se recomanda aprovizionarea din Tulcea. Pentru cei care vor sa se integreze mai bine in atmosfera regiunii, cazarea in Delta Dunarii se poate face direct la localnici sau la pensiuni unde gazdele vor sti sa prepare bunatati din peste si sa va indrume catre cele mai bune locuri de vizitat si de pescuit.

Pescuitul in Delta Dunarii se face, in principiu, conform legislatiei in vigoare. In general se interzice pescuitul in anumite perioade si se indica numarul de capturi (in special in perioada in care pestii isi depun icrele, pentru a asigura viitorul speciilor amenintate). In functie de speciile de peste, pescarii profesionisti cunosc apele preferate de acestea. Bibanul si rosiara se prind in ape in care se intalnesc doua tipuri de curenti, somnul trage cel mai bine toamna (in octombrie) in ape adanci si gropane de-a lungul canalelor, caracuda (seamana cu carasul) si linul se prind in balti si ape fara curenti, maloase si neoxigenate, salaul, stiuca si crapul in ape oxigenate. Pescuitul in Delta Dunarii se dovedeste productiv daca se cunosc si zonele in care abunda anumite specii de pesti si momeala specifica. Astfel, somnul si stiuca se prind cel mai bine cu momeala vie (tipar) sau cu momeli numite lingurite (lingurite rotative pentru salau, avat, stiuca), rame, mamaliga si porumb pentru crap, caracuda, rosioara si caras. Zona Crisan si grindul Caraorman sunt foarte cautate de pescari, dar si lacurile Lumina, Puiu, lacurile adanci, canalele, chiar si cele colmatate sau baltile, unde carasul este mai abundent, fiind mai adaptabil. Evident, cel mai mare trofeu il poate reprezenta un sturion, una din cele mai vechi specii care urca pe Dunare pentru a-si depune icrele primavara, insa sturionii sunt protejati de lege.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.