Top 5 al speciilor de animale pe cale de disparitie

In istoria planetei noastre au existat mai multe valuri de extinctie, primul dintre acestea producand-se acum 250 de milioane de ani, când aproximativ 70% din toate animalele terestre și 96% din creaturile marine au disparut. Un al doilea val a avut loc acum 65 de milioane de ani si a pus capat erei dinozaurilor. In prezent, oamenii de stiinta anticipeaza intrarea planetei intr-un nou val de extinctie, si de aceasta data pericolul nu vine din partea vreunui asteroid. De aceasta data cauza suntem noi.

Iata care este top 5 al speciilor de animale pe cale de disparitie

tiger

1. Tigrul. Noile studii arata ca, in salbaticie, au mai ramas doar 3200 de exemplare de tigri, sau panthera tigris. In prezent, tigri ocupa doar 7% din zonele populate initial, cauzele principale fiind defrisarile masive si braconajul. Tigri sunt vanati pentru blana, dar mai ales pentru anumite parti ale corpului, folosite in medicina traditionala. De asemenea, cresterea nivelului marii si schimbarile climatice ameninta populatiile de tigri, prin modificarea conditiilor din habitatul lor natural.

polar-bear-hero

2. Ursul polar. Ursii polari, sau Ursus maritimus, au devenit un simbol tragic al ideii de „specie pe cale de disparitie”. Multe din populatiile de ursi polari vor deveni extrem de vulnerabile, daca efectul incalzirii globale asupra mediilor arctice va continua in ritmul actual. Exista in prezent mai multe programe si strategii pentru ocrotirea acestei specii si pentru diminuarea factorilor care pun in pericol existenta sa.

pacific-walrus

3. Morsele din Pacific. Una din cele mai recente victime ale schimbarilor climatice, este specia de morsa  din Pacific, sau Odobenus rosmarus divergens. Acum cativa ani, au fost gasite 200 de morse moarte pe malurile marii Chukchi, pe coasta de nord-vest din Alaska. Aceste animale folosesc bucatile de gheta plutitoare pentru a se odihni si pentru a se poteja de pradatori. Topirea acestora va duce la o scadere semnificativa a populatiei de morse din aceasta regiune.

Magellanic-Penguin

4. Pinguinul Magellan. Pinguinii Magellan au fost mai intai amenintati de scurgerile de petrol, dar acum existenta lor este pusa in pericol de migratia diverselor specii de pesti, cauzata de curentii oceanici. Astfel, pinguinii sunt nevoiti sa inoate distante enorme pentru a-si gasi hrana, si ajung epuizati sau morti pe plajele din Rio de Janeiro. In prezent, 12 specii de pinguini din 17 cunoscute sunt amenintate.

gorilla_01

5. Gorila de munte. Gorilla beringei beringei sau gorila de munte, este consierata in prezent specie pe cale de disparitie, cu doar 720 de exemplare care traiesc in salbaticie. Mai mult de 200 de exemplare traiesc in Parcul National Virunga, localizat in estul Republicii Democrate Congo. Zonele din jurul parcului au fost distruse de razboi, iar gorilele de munte au devenit victime ale braconajului.       

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.