Top 5 al celor mai fierbinti locuri de pe planeta

Alcatuirea unui top al celor mai fierbinti locuri de pe planeta poate fi o sarcina dificila, deoarece aceste locuri nu sunt locuite. Punctele fierbinti ale planetei se afla de obicei in mijlocul unor deserturi uscate si pustii. Cat de mult se simte caldura intr-un anumit loc tine defapt de umiditate. Cu cat in aer exista un grad mai mare de umiditate, cu atat si temperatura va fi mai ridicata.

Iata care este top 5 al celor mai fierbinti locuri de pe planeta

Death Valley

1. Death Valley, Statele Unite. Valea Mortii din Statele Unite este locul cu cea mai scazuta altitudine si totodata locul cel mai arid. Aici se inregistreaza, periodic, temperaturi extreme, nemaiintalnite in alte parti ale lumii.  Pe 10 iulie 1913, la statia meteo Furnace Creek, termometrele au inregistrat 134 de grade Fahrenheit, cea mai mare temperatura masurata vreodata. Astazi, cele mai multe dintre cabanele din Death Valley sunt inchise.

ghadames

2. Ghadames, Libya. O alta oaza de caldura extrema din mijlocul desertului este Ghadames, Libya. Populatia berbera, de aproximativ 7.000 de locuitori, traieste in case facute din ziduri groase de pamant, var si trunchiuri de copac, care ajuta la protejarea impotriva caldurii si a razelor solare. Acoperisurile caselor sunt interconectate si multe strazi sunt acoperite pentru a crea cat mai mult spatiu umbrit.

Kebili

3. Kebili, Tunisia. Chiar daca temperaturile sunt foarte ridicate, Kebili este defapt o oaza. Cei 18.000 de oameni care traiesc in acest oras trebuie sa faca fata unor valuri de caldura care pot atinge si 131 de grade Fahrenheit sau 55 de grade Celsius. Ca asezare umana, Kebili are o istorie foarte indelungata, de aproape 200 de mii de ani. Asfel, locuitoii au inventat, de-a lungul timpului, metode eficiente pentru a se proteja impotriva temperaturilor extreme.

Timbuktu

4. Timbuktu, Mali. Timbuktu este recunoscut ca fiind una dintre cele mai izolate asezari de pe planeta. Timbuktu este asezat pe marginea de sud a desertului Sahara, la aproximativ 10 mile spre nord de raul Niger. Orasul este inconjurat de dune impresionante, iar strazile sunt adesea acoperite cu nisip. Cea mai mare temperatura inregistrata in Timbuktu a fost de 54.5 grade Celsius, iar in luna mai temperatura medie este de 42 de grade Celsius.

Araouane

5. Araouane, Mali. Araouane este un sat mic din Sahara pe care il poti intalni in drum spre Timbuktu. Doar 300 de familii locuiesc aici. Desertul din jur este complet sterp, iar vantul uscat de desert, cunoscut si sub numele de Harmattan, transporta particule fine de nisip, care se depun la baza cladirilor si ingreuneaza vederea. Deoarece nu exista destule ploi pentru a favoriza vreo forma de agricultura, satul este dependent in totalitate de caravanele comerciale.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.