(P) Ce este un server si cum functioneaza?

Ce este un server? Cum functioneaza?

Numele de server este un termen pe care il putem atribui pentru :

  • O aplicatie pe computer care furnizeaza servicii altor aplicatii aflate pe acelasi calculator sau pe calculatoare diferite.
  • un computer intreg, care opereaza continuu in reteaua sa si asteapta solicitari din partea altor calculatoare din retea.
  • Un Computer-gazda pe care ruleaza una sau mai multe aplicatii client.

Serverul este un calculator specializat, care functioneaza non-stop si care indeplineste cateva criterii suplimentare fata de un calculator personal: putere de calcul mare, fiabilitate mare, mecanisme redundante pentru protectie la defectiuni, consum mic de curent electric, arhitectura hardware interna.

Astazi, serverele se aseamana fizic cu calculatoarele uzuale. Multe componente de hardware ale unui server sunt identice cu cele ce le gasim intr-un calculator uzual. Totusi, serverele ruleaza sisteme de operare si programe specializate care sunt diferite fata de cele folosite pe calculatoare personale. Serverele au componente mecanice de rezistenta industriala incorporate, cum ar fi hard-discurile si ventilatoarele, care ii asigura o buna functionare pe termen lung. Deoarece serverele nu au o interfata grafica a utilizatorului, operatiile de intrare/iesire sunt executate mult mai rapid.

Pe servere ruleaza sisteme de operare care sunt special proiectate pentru acestea : FreeBSD, Sun Solaris si GNU/Linux, Windows Server, Windows NT.

De asemenea, pe servere ruleaza aplicatii specifice, care se numesc daemoni in terminologia UNIX, si servicii in terminologia Windows. Aplicatiile lucreaza discret cu serverul si conlucreaza doar cu statiile de lucru (clientii) care sunt legate la server.

Aparitia retelelor cu calculatoare personale si a Internetului au dat un impuls puternic dezvoltarii serverelor. Aproape toata structura Internetului se bazeaza pe modelul de client-server. Milioane de servere din toata lumea sunt conectate la Internet si ruleaza continuu.

Daca vrei sa achizitionezi un server SH, iti recomandam serverele Dell PowerEdge, care sunt extrem de bine construite si pot fi folosite fara probleme foarte multi ani. Serverele SH Dell PowerEdge asigura performante exceptionale si o capacitatea mare de putere de procesare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.