5 idei cheie din „Puterea prezentului” de Eckhart Tolle

„Puterea prezentului cuprinde un sistem de convingeri conform caruia este benefic sa traim ancorati in prezent. Filozofia cartii pledeaza pentru debarasarea de «corpul-durere», o forta distructiva pe care o exercita mintea si ego-ul asupra corpului. Lucrarea este un bestseller tradus in 33 de limbi si se bucura de apreciere din partea multor celebritati, cum ar fi Oprah Winfrey, care a declarat ca este una dintre cartile ei preferate, si actori renumiti, precum Meg Ryan si Jim Carrey.“  The New York Times

Cartea este inspirata – prea mult si cu prea putine mentiuni ale sursei ideilor, din punctul meu de vedere – din budism si din psihologie. Unele principii budiste sunt explicate sau adaptate societatii contemporane, cu exemple in care ne putem regasi cu totii. „Puterea Prezentului” contine idei utile si, pentru unii, poate chiar revelatoare, geniale. In orice caz, o perspectiva ce merita explorata.

Am selectat 5 idei cheie sau interesante din „Puterea prezentului” de Eckhart Tolle:

  1. Nu urmariti rezultatele actiunii – acordati atentie actiunii in sine. Rezultatele vor veni de la sine. Nefiind atasat de rezultate, nici succesul si nici esecul nu mai altereaza starea prezenta. Vei dori in continuare sa realizezi lucruri, dar la nivel profund esti deja complet.
  2. In momentul prezent nu exista probleme – gandurile despre viitor creeaza anxietate, iar cele despre trecut durere emotionala. Nu exista probleme, exista numai situatii pe care le rezolvam in prezent sau le acceptam ca atare.
  3. Daca “aici si acum” te face nefericit, ai 3 posibilitati: sa iesi din situatie, sa o schimbi sau sa o accepti complet, renuntand la orice rezistenta interioara. Indiferent de alegere si de rezultat, sa accepti consecintele.
  4. Stresul este provocat de faptul ca va aflati aici, dar vreti sa fiti acolo, in viitor. Este o scindare care te consuma interior foarte mult.
  5. Asteptati sa incepeti sa traiti? Daca va construiti un astfel de tipar mental, indiferent de ceea ce veti realiza sau veti obtine, prezentul nu va fi niciodata destul de bun. Orice asteptare creeaza in inconstient un conflict interior, intre a te afla aici si acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.